Al die perfecte levens, wat doet dat met ons?

Iedereen kent het wel, je maakt rustig een rondje op Instagram en voor je het weet voel je je onzeker over van alles en nog wat. Je komt namelijk heel veel foto’s en video’s tegen met perfecte afgetrainde lijven, perfecte morning-routines en spiegelgladde huidjes. Het is bijna onmogelijk om hier geen complex van te krijgen, tenzij je, nou ja, de app verwijdert…

Op social media wordt er een enorm onrealistisch ideaalbeeld gecreëerd, waardoor een gevoel van imperfectie in bijvoorbeeld je gedrag of je uiterlijk kan ontstaan. Het ideaalbeeld is namelijk zo onrealistisch, dat het bijna onmogelijk is om hieraan te voldoen. Foto’s op social media zijn vaak gefotoshopt en dat ziet niet altijd iedereen. Het gevoel hebben om aan dit ideaalbeeld te moeten voldoen is dan ook een vorm van prestatiedruk.

 

Het is niet met zekerheid te zeggen, maar alles duidt erop dat social media gebruik jongeren onzeker maakt . Onderzoek laat zien dat jongeren minder tevreden zijn over hun uiterlijk als ze vaak social media gebruiken. Het gebruik van social media heeft vaak dus een negatieve invloed op het zelfbeeld van jongeren, wat zelfs kan leiden tot een psychische aandoening genaamd Body Dysmorphic Disorder (BDD).  Dit betekent kortweg dat je last hebt van een verstoord zelfbeeld en daarbij denkt dat je er anders uit ziet dan eigenlijk het geval is.

 

Ook is er onderzocht dat een negatief zelfbeeld een trigger kan zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Bovendien hebben mensen met een eetstoornis vaak last van onder andere depressieve klachten.

 

Conclusie: Een rondje op social media overslaan kan geen kwaad en zal je waarschijnlijk zelfs een beter gevoel geven!

 

Bron: NEMO Kennislink

social media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *