Acne

Wat is het?

Acne ontstaat door een verstopping of ontsteking van de talgklieren. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van acne. In de puberteit zijn er veel, verschillende hormonale veranderingen. Deze hormonale veranderingen zijn verantwoordelijk voor de productie van talg. Er kan bijvoorbeeld meer talg geproduceerd worden door de talgklieren, waardoor de opper laag van de huid dikker wordt. De overmatige productie van talg is echter niet hetgeen wat er alleen voor zorgt dat een talgklier verstopt raakt.

Op de huid liggen dode huidcellen. Deze dode huidcellen kunnen in combinatie met een overmatige talgproductie verstopte klieren veroorzaken. Een verstopte klier is een mee-eter, maar zodra deze ontsteekt, wordt het een puistje. Naast hormonale veranderingen spelen ook erfelijkheid en leeftijd een rol in de ernst van acne bij iemand.

In de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar, heeft ongeveer 85% van de mensen last van een vorm van acne. Dit betekent niet dat er geen acne meer voorkomt vanaf een leeftijd van 25. Het kan ook dan nog voorkomen, alleen is dit slechts bij een klein percentage van de bevolking.

Hoe kom je er vanaf?

Laat je huid vooral met rust!
Het teveel aanraken, wassen of wrijven van je huid zal de huid alleen nog maar meer irriteren en is bovendien nergens voor nodig.

Knijp puistjes of mee-eters niet uit
Hoe verleidelijk het ook is, het uitknijpen van je puistjes of mee-eters maakt je klachten vaak alleen maar erger en kan littekentjes veroorzaken. Kom hier daarom zo min mogelijk aan. Alleen open mee-eters (comedonen) kun je voorzichtig proberen uit te duwen, het liefst met een speciale comedonenlepel.

Blijf niet rondlopen met onzekerheden
Dit is misschien geen manier om van je puistjes/ acne af te komen, maar zeker een belangrijk advies. Het hebben van acne maakt je misschien onzeker en het is dan ook belangrijk om niet met je zorgen en onzekerheden te blijven rondlopen. Praat erover met iemand zoals een familielid of vriendin. Je kunt ook naar de huisarts gaan.

Maak je vooral niet te druk
Probeer je vooral niet teveel te druk te maken? Onthoud goed dat bijna iedereen vroeg of laat in meer of minder mate last krijgt van acne. Uiteindelijk zal het vanzelf overgaan. Als je er echt veel last van hebt, is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. De huisarts kan je verder helpen en zal een passende behandeling voor je klachten zoeken.

Bron: Gezondheidsnet, Huidfonds, Thuisarts,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *